Norges Døveforbund
BISTANDSUTVALG

STYREMØTE i bistandsutvalget.

Tid: Tirsdag 7. februar 2006 kl. 10.00 – kl. 14.00.
Sted: Norges Døveforbunds møterom.

Tilstede: Hanne Kvitvær, Rune Anda, Trine Våge, Vibeke Sverdrup og Nora Edwardsen Mosand.
Tolk: Atle og Hilde Kristin.

Hanne ønsket medlemmene velkommen, samtidig overbrakte hun hilsen til oss alle fra Hilde Haualand som midlertidig er i USA. Stig Krarup-Pedersen er flyttet tilbake til Danmark og er derfor ikke lenger medlem av UU.

SAK 1/06 GODKJENNING av INNKALLING og SAKSLISTE.
VEDTAK: Innkallingen og sakslista godkjent.

SAK 2/06 GODKJENNING av REFERAT fra UTVALGSMØTE 14.10.05
VEDTAK: Referatet fra utviklingsutvalgsmøtet fredag 14. oktober 2005 godkjent.

SAK 3/06 FMM/MADAGASKAR
• Søknad om prosjektmidler til Madagaskar ble innvilget av NORAD med kr. 528 120,-. Prosjektet er dermed sikret midler i underkant av kr. 600 000,- de neste fire/fem år.
• Budsjett for 2005 viser et underskudd på kr. 18 600,-. Uheldige omstendigheter med noe administrativ rot og kommunikasjonssvikt førte til uoversiktlighet. Atlas alliansen tillater ikke dekning av fjorårets underskudd med midler fra 2006. Men med 8 % overhead og mindre kostnadskrevende aktiviteter i FMM i år, kan regnskapet bli bedre. Foreløpig regnskap pr. 31/12-05 viser et lavere underskudd på kr. 2.739,-.
• FMM ønsker å ansette egen økonom. Kan neppe realiseres slik den økonomiske situasjonen er nå. Ansatte i FMM trenger skolering slik at de skal få klar forståelse for hva penger skal brukes til; eks.: øremerking og økonomiske rammer. Altså prioritere organisasjonskunnskap. Prosjektledere i FMM må bli mer ansvarsbevisste, ta ansvar for at prosjektene gjennomføres innenfor økonomisk ramme.
• FMM ønsker å kjøpe et hus, blir billigere på sikt (tilsvarer 5 års leieutgifter). Prosjektmidler gir ingen rom for kjøp av nytt hus, men ifølge Rune har innsamlingsaksjonen innbrakt ca. kr. 150.000,-. Pengene kan brukes som kapital ved huskjøp, men kravet er da at huset må også romme forsamlingslokale/rom til døveforeningens aktiviteter. I budsjettet for FMM prosjektet, er det satt opp årlig kr. 40.000,- til kontorleie. Kan ev. brukes som tilbakebetaling til banken for banklån. Hanne og Vibeke undersøker mulighetene når de er i Zambia neste uke.
VEDTAK: Tas til orientering ut fra ovenstående tiltak.

SAK 4/06 RSESA /SØRLIGE- og ØSTLIGE AFRIKA
Dette er et fortløpende prosjekt og kr. 150 000,- er blitt overført til NDF pr. i dag. RSESA har sekretariat i Kenya – v/Ouma og Vicky.
• RSESA skal avholde en Generalforsamling 14.-18. februar 2006 i Zambia med midler som de har igjen fra 2005. Generalfor-samlingen skulle vært avviklet i november 2005, men pga rot og misforståelser, ble denne utsatt til februar i år, noe som er uheldig med tanke på regnskapet. Det er sendt kr. 58 000,- til RSESA, nye penger, kr. 58 000,- vil bli sendt senere. Ennå ikke fått saksliste til Generalforsamlingen som starter 14. februar! Ansatte i RSESA må også følges opp og bevisstgjøres det ansvar de har og hvilke økonomiske spilleregler de må følge.
• Foreløpig regnskap pr. 31.12.05 fra RSESA ser bra ut. Siste tidsfrist for avslutning av regnskapet er satt til 1/5 -06 pga Generalforsamlingen.
• Under Hildes fravær, har Vibeke påtatt seg det administrative arbeidet i forhold til RSESA. Hilde er tilbake i juli 2006.
VEDTAK: Tas til etterretning.

SAK 5/06 PALESTINA – prosjektet.
• NORAD har innvilget vår søknad med kr. 630 612,- for 2006. SIGNO hadde søkt om prosjektmidler til skole/utdanning i Palestina, men fikk avslag. Kun NDF fikk midler til organisasjonsprosjektet.
• Prosjektansvarlig foreslås lagt til den som utformet søknaden og som også skrev tilleggskommentar til SINTEF rapporten, Knut Rune Saltnes. Ev. med Toralf Ringsø som medhjelper.
• NDFs rolle og kapasitet framover tas opp under sak 8/06.
VEDTAK: Ovenstående tas til etterretning og meldes til NDF styret.

SAK 6/06 NORDISK SAMARBEID
Hanne deltok på DNR og tok opp spørsmålet om behovet for nordisk samarbeid innen UU og ev. møtehyppighet. Forbundsledere i alle nordiske land var enstemmige i at nordisk samarbeid innen UU bør opprettholdes og at møtehyppighet bør utvides til 2 ganger i året. Forbundsledere vil gi beskjed til sine UU ledere.
VEDTAK: DNR fastsatte neste nordisk UU møte i Finland i april. Der avgjøres neste møtested for høsten 2006. Felles nordisk EU søknad tas opp på møtet i april.

SAK 7/06 WFD
Hanne orienterte om møtet med Markku Jokinen, der han etterlyste et svarbrev vedr. klage fra Sveits på en medarbeider i FMM for lovbrudd. Medarbeideren har sonet sin straff og saken var for 2 – 3 år siden ute av verden. Nå gjør medarbeideren en helhjertet innsats for FMM, og er spesielt viktig i tolkeutdanningsprosjektet. Han er også mye brukt som tolk.
VEDTAK: Hanne ser etter det etterlyste brevet og sender det til Markku. For øvrig går FMM prosjektet videre med de medarbeidere vi har.

SAK 8/06 UTVALGETS FUNKSJON i FRAMTIDEN
På DNR fikk Hanne innblikk i Finlands Døveforbunds (FAD) U-arbeid. FAD har hatt Liisa Kaupinen og nå Markku Jokinen som WFDs generalsekretær, noe FAD har profitert sterkt på. De sørget for at FAD fulgte WFDs retningslinjer for bistandsarbeid i U-land, sørget for å søke om økonomiske midler til FNs satsingsområde fra år til år, slik som kvinneår, funksjonshemmedes år, eldres år etc. For tiden har FAD 22 ulike U-prosjekter, en U-konsulent i full stilling og 5 medarbeidere som samlet utgjør et U-team. U-konsulenten har det overordnede oppsyn med alle 22 prosjekter, mens de fem medarbeidere er prosjektansvarlige for en viss mengde prosjekter fordelt seg imellom. Dersom spesialkompetanse trengs, hentes de utenfra og engasjeres for en periode. U-arbeide i FAD har vokst til et stort og aktivt apparat.
Både Sverige, Danmark og Norge ga uttrykk for at deres U-arbeide trenger å omstruktureres og var fristet til å ta lærdom av FADs erfaringer.
NDF har nå 3 prosjekter; Hilde er prosjektansvarlig for RSESA, Knut Rune Saltnes for Palestina prosjektet og Hanne (som privatperson, ikke forbundsleder eller ansatt ved NDF) velges som prosjektansvarlig for FMM etter Stig Krarup Pedersen. I tillegg har NDF hatt Vibeke som bistandskonsulent i 50 % stilling. Forslag til at vi omstrukturer vårt UU til å ha de tre prosjektledere pluss bistandskonsulenten som et eget team. I tillegg trengs en stilling som fokuserer spesielt på å skaffe oss andre finansmuligheter enn fra Atlas allianse, og å finne kreative løsninger på økt og bedre U-arbeid i NDF. I tillegg beholder vi Tor Inge som regnskapsleder.
Vibeke kommer kanskje til å søke om 2 – 3 års permisjon da hun muligens skal til Tanzania fra sommeren av. Vi kunne da ev. engasjere Vibeke som NDFs konsulent hvor hun for eksempel kan følge opp prosjekter i Afrika. Dette vil spare NDF for mange penger, og mer av pengene går også til Afrika.
Tor Inge og Hilde har tidligere ment at vi selv trenger økt kompetanse i hva det vil si å være prosjektleder og i oppfølging av prosjekter.
VEDTAK: Hanne er prosektleder for FMM prosjektet, Knut Rune for Palestina prosjektet, Hilde for RSESA prosjektet. Vi satser på Vibeke som NDFs bistandskonsulent i Afrika i de årene hun har permisjon fra NDF i Oslo. Det vurderes om muligheten for å opprette en fast U-konsulentstilling som fokuserer på ulike finansieringsmuligheter innen U-arbeid, komme med kreative løsninger på U-arbeid, delta på nordisk U-møter, Atlas allianse møter og andre relevante møter og seminarer vedr. U-arbeid. Nora og Rune deltar i teamet som lønnet referenter. Hanne legger frem saken om omstrukturering for NDF styret til uttalelse og ev. endelig vedtak.

SAK 9 EVALUERINGSMØTE
Vibeke og Tor Inge skal i et evalueringsmøte med Atlas allianse, og lurte på om det var noen saker vi ønsker de skal ta opp.
UU ber Vibeke minne Atlas allianse om at NDF er en liten organisasjon med lav bemanning. Atlas allianse/NORAD bør ikke bare avslå prosjektsøknader fra NDF, men heller fortsatt bistå NDF med råd og veiledning av søknader m.m.

Nora, ref.