Norges Døveforbund
BISTANDSUTVALG

STYREMØTE i bistandsutvalget.

Tid: Mandag 28. februar 2005 kl. 10.00 – kl. 15.00.
Sted: Norges Døveforbunds møtelokale.
Tilstede: Hilde Haualand, Rune Anda, Irene Greftegreff, Vibeke Sverdrup, Nora Edwardsen Mosand. Hanne Kvitvær deltok i sakene 5/05, 6/05 og 12/05. Trine Våge kom kl. 13.00 og deltok i sakene 6/05, 7/05 og 12/05.

Meldt forfall: Hege Lønning

SAK 1/05 Godkjenning av innkalling og saksliste.
Vedtak: Innkalling godkjent, saksliste godkjennes med følgende tillegg: 1/05 Godkjenning av innkalling/saksliste, 2/05 Godkjenning av referat fra bistands utvalgsmøte 3. desember 2004 og at sak 6/05 og 7/05 flyttes ned i sakslisten i påvente av Trine Våge.

SAK 2/05 Godkjenning av referat fra bistandsutvalgsmøte 3. desember 2004.
Vedtak: Referatet fra bistandsutvalgsmøte 3. desember 2004 godkjent.

SAK 3/05 Møte med Fagrådet 10. februar 2005.
Møtet var ekstraordinært da ”vanlig” møte var satt opp til 22. februar 2005. Hilde deltok på det ekstraordinære møtet, mens Vibeke begge møtene.
Ekstraordinært møte kom i stand pga reaksjoner på tilsagnsbrevet fra NORAD der det fremgikk store reduksjoner på bevilgninger.
Fagrådet anket og hadde et møte med NORAD. Men tvilsomt om bevilgingen blir økt.
Atlas alliansen satser på tettere samarbeid med NORAD for å få føling med ”retninger” Stortinget legger opp til når det gjelder bistand.
Alle medlemsorganisasjoner av Atlas alliansen må redusere sitt budsjett med 6 %.
Vedtak: Tas til orientering.

SAK 4/05 NDFs prosjekter i 2005
NDF har tross alt vært heldig; RSESA fikk innvilget søknaden, mens Madagaskar fikk avslag. Atlas alliansen trer inn og gir en bevilging på kr. 570.000,- slik at Madagaskar prosjektet fortsetter.
Budsjettet for RSESA må revideres, - reduksjonen vil bli på omkring kr. 40.000,-. Tidsfrist for budsjett revisjon 1 er lørdag 5. mars 2005.
Innen 15. september 2005 må det fremmes ny søknad fra NDF om midler til Madagaskar prosjektet. Vi forsøker da å bruke malen fra RSESA søknaden.
Vedtak: Tas til orientering.

SAK 5/05 Palestina prosjektet/samarbeid med SIGNO
Hilde og Vibeke ble invitert til et møte 18. februar 2005 med SIGNOs Jarle Kottman. Han tilbød midler fra Palestina prosjektet NDF kunne disponere til Madagaskar prosjektet. Imidlertid, Atlas Alliansen tillot ikke slike overføringer.
Det andre prosjektet; etablering av døveorganisasjon i Palestina går det ikke så bra med. SINTEF ved Marit Hoem Kvam skal utarbeide evalueringsrapport fra Palestina prosjektet.
BU er skeptisk til å overta Palestina prosjektet slik den foreligger. Ønsker full oversikt over ressurser som både er blitt brukt i prosjektet tidligere og over fremtidig behov.
SIGNO har bedt FAFO - som for tiden driver med levekårsundersøkelse i Midtøsten - også må la undersøkelsen omfatte døve i Palestina.
SIGNO ber om økonomisk støtte til dekning av deltakeravgift, reise- og oppholdsutlegg for 4 palestinere til NDFs kommende landsmøte.
Vedtak: Etter å ha mottatt SINTEFs evalueringsrapport fra Palestina prosjektet, inviteres Toralf Ringsø til BU møtet. Han anmodes om å ta med oversiktsliste over hittil brukte ressurser i Palestina prosjektet og hvilke behov som trengs for videre prosjektarbeid.
Da BU ikke har andre midler enn øremerkede bevilgninger til RSESA- og Madagaskar- prosjektene, kan ikke BU behandle søknaden om dekning av utgifter for de fire palestineres deltakelse på NDFs landsmøte. Saken oversendes derfor til NDFs styre.

SAK 6/05 Madagaskar prosjektet / FMM
I forhold til søknadsbeløpet på kr. 1 mill. ble prosjektet tilgodesett med kr. 570.000,- fra Atlas alliansen. Revidert budsjett 1 må sendes Atlas alliansen innen lørdag 5. mars 2005.
FMM har sendt forslag til prosjektarbeid som omfatter organisasjons utvikling med oppsøkende virksomhet rundt om i landet, utarbeiding av tegnordbok, opplæring av tegnspråklærere og tolkeutdanning. Døve på Madagaskar har mange ideer og planer for prosjektene, men mangler fagfolk. Vi satser på at de får fagfolk fra Madagaskar og andre afrikanske land. Norske fagfolk følger kun opp.
Bistandsutvalget foreslår:
Som følge av budsjett kuttet, må prosjektet reduseres noe.
FMM oppfordres til å starte for fullt med organisasjonsutvikling. Blant annet foreta oppsøkende virksomhet hvor målet er å bevisstgjøre døve til å danne lokal døveforening, å orientere dem om fordeler et slikt medlemskap gir og å bli klar over hvorfor tegnspråk er viktig. Mr. Henry Muzale, Tanzania og Hanne Kvitvær vil kunne bli en god ressurs i forbindelse med prosjektet i organisasjonsutvikling. Når det gjelder fremgangsmåte for å bygge opp foreninger på lokal plan, kan erfaringer fra RSESA ev. brukes.
De andre prosjektene kan startes som pilotprosjekt.
Vedtak: Rune tar ansvar for revidering av budsjettet og sender den innen 5. mars 2005. Det foreslås at Trine, Hanne Kvitvær og en tolk reiser til Madagaskar 10. – 20. april 2005. Mr. Henry Muzale anmodes om å delta som ressursperson. Gruppen bør ta enda en ny tur i november 2005.

SAK 7/05 RSESA PROSJEKTET
Gledelig at RSESA ble bevilget prosjektmidler fra NORAD.
Av ulike grunner har RSESA ligget i dvale en 3-4 års tid. SHIA har finansiert kun administrative utgifter, fra 2006 overtar Norge RSESAs sekretariat funksjonen.
I 2005 drives SWOT analyse som skal fremlegges på seminaret høsten 2005.
SWOT er en kapasitetsanalyse i sør – østlige land i Afrika. Analysen skal belyse hvilke tiltak som skal styrkes og hva for kapasitet som trengs i medlemslandene i Afrika.
Hilde og Vibeke drar til Kenya i slutten av mars 2005 og deltar på RSESA møte for å se på SWOT analysen og drøfte anbudsrunde.
Temaet på seminaret til høsten foreslås til: ”Hvordan skaffe penger til organisasjonsarbeid og hvordan drive politisk arbeid”. Seminaret avsluttes med RSESAs årsmøte.
Forberedelser og gjennomføring av seminaret og årsmøtet er enormt ressurskrevende.
BU foreslår at FMM ved Dimby forespørres om å påta seg ansvar for RSESA seminar og årsmøte.
Vedtak: BU ber Rune undersøke om FMM ved Dimby kan påta seg arrangementet til RSESAs seminaret og årsmøte i oktober 2005. Saken tas ellers til orientering.

SAK 8/05 Nordisk møte – bistandsarbeid
Irene deltok på nordisk BU-møte i november 2004. Litt problematisk da nesten alle medlemmer var nye. Men de ble enige om at neste nordisk BU-møte skal finne sted i Oslo, fredag 8. april 2005 kl. 10.00.
Vedtak: Hilde ordner med innkalling og saksliste, Nora tar referentoppgaven og Vibeke skaffer tolk, møterom og mat.

SAK 9/05 Retningslinjer for utvalg i NDF
BU etterlyser mandat for BU. Vibeke gir beskjed til NDF. Der må det fremgå hva som er administrasjonens oppgave og BU medlemmers oppgave. Ellers var de generelle retningslinjene greie nok.
Vedtak: Tas til etterretning.

SAK 10/05 Handlingsplan NDF 2005 – 2009
Kapitelet om BU bør inneholde mer enn forslaget går ut på.
NDF ønsker solidaritet med døve i 3. verden og at våre mål er bygget på nedfelte menneskerettigheter og WFDs strategiplan.
Vedtak: Forslaget til BUs handlingsplan sendes NDF.

SAK 11/05 NDF medlem i Bistandstorget
NORAD arrangerer bistandstorget. Gjennom Atlas alliansen er vi indirekte tilbudt medlemskap i bistandstorget, kr. 2 000,- pr. år. Viktig å delta i bistandstorget da der gis oppdaterte informasjon innen bistandsarbeid.
Vedtak: Tas til orientering.

SAK 12/05 Eventuelt:

A. Fagrådet/NDF.
Viktig å delta i fagrådet, men er også vanskelig å henge med fordi der er store organisasjoner som både er godt kjent og erfarne i bistandsarbeid.

B. Deaf aid – Marit Kolstadbråten (Kenya). Samarbeid med NDF?
Deaf aid søkte NORAD om kr. 4,5 mill. og fikk kr. 6,5 mill. til prosjektarbeid i Kenya. Her er mange aktører på markedet; Deaf aid, Signo og Handikapforbundet som alle har fått midler til prosjektarbeid med døve. Hvilke rolle skal NDFs BU ha til disse aktørene? Mulig vi bør diskutere med Atlas allianse om dilemmaet vårt?
Vedtak: BU arrangerer seminar i juni 2005 der Marit Kolstadbråten og Toralf Ringsø inviteres. Temaet for seminaret er generell informasjon om WFDs retningslinjer for bistandsarbeid og vårt syn på norsk bistandsarbeid blant døve.

C. Søknad fra Erinad.
Oslo Døveforening mottok søknad fra Erinad som ber om støtte til å opprette lokal døveforening. Oslo Døveforening sendte saken til NDF som igjen sendte den til BU. NDF - BU har ingen midler til andre bistandsprosjekter enn de vi allerede har fått bevilget.
Vedtak: Saken sendes tilbake til Oslo Døveforening med oppfordring om å fremlegge saken på kommende landsmøte i tilfelle en eller annen døveforening har interesse og kapasitet til å følge opp oppstartingen av lokal døveforening i Erinad.

D. Henvendelse fra Uganda.
Danmark har i en årrekke drevet med prosjektarbeid i Uganda. Denne har imidlertid blitt trappet ned siste årene og skal avvikles i 2006. Uganda ber om ny samarbeidspartner.
Vedtak: Saken legges frem på kommende nordisk BU samarbeidsmøte i april.
Hanne Kvitvær kontakter Stig Krarup for ev. rekruttering til BU da han tidligere skal ha jobbet med Uganda prosjekt i Danmark.

Møtet ble hevet kl. 15.00.

Nora, ref.