NDFs bistandsutvalg 22.11.2002:

BU 1/02

 

BU 1/2002

22.november 2002 kl 1120-1500 i Helga Engs Hus, Blindern

Til stede: Hilde, Nora, Rune, OIS og Hege

 

 

Sak 1/02: TV-aksjonen 2002 (vedlegg 1)

 

TV-aksjonen "Et Nytt Liv" i oktober var en suksess. Atlas-alliansen fikk inn 140 millioner kroner. Atlas-alliansen hadde sin årlige rådgivende fellessamling på Holmen Fjordhotell 20-21. november. Hege og Nora var NDFs representanter på møtet som omfattet 43 deltagere, representanter og ansatte, fra alle organisasjonene som har prosjekter gjennom alliansen. Grunnet tolkemangel fikk ikke Nora og Hege delta den første dagen, men fikk delta på gruppearbeidene den andre dagen. Der fikk de være aktive og gi uttrykk for NDFs syn på de prinsipielle sakene som ble tatt opp her. Alliansen tok opp med deltagerne hvordan alliansen fremstår i dag og hva som forventes av den fremover i et tiårsperspektiv. Atlas-alliansen har nå fått føle tolkeproblematikken på kroppen, og har nå gått med på å ta over ansvaret med bestilling av tolk til deres møter og arrangementer.

 

Vedtak: Til orientering. Et kortfattet referat legges ved protokollen når den kommer fra Atlas-alliansen (vedlegg 1).

 

 

Sak 2/02: Søknad til forprosjekt på Madagaskar (vedlegg 2)

 

Søknad til forprosjekt på Madagaskar ble avsendt til Atlas-alliansen før fristen 15.september og de har nå sendt av gårde den til NORAD (vedlegg 2). NDF ved Nora har mottatt et eksemplar av Atlas' totale søknad til NORAD, og ytterligere et eksemplar legges i arkivet til Bistandsutvalget. Ytterligere saker som har skjedd i forbindelse med Madagaskar, er at forbundsstyret i NDF har vedtatt å støtte en representant fra FMSM til WFDs generalforsamling og verdenskongress. Påmelding av representant derfra er gjort overfor WFD.

 

Vedtak: Til orientering. Hege skal kontakte konstituerende generalsekretær om losji under generalforsamlingen og kongressen. OIS avklarer med Sissel mht påmeldingen, dette virker noe uklart.

 

 

Sak 3/02: Bistandsside på deafnet.no

 

Deafnet.no har nå fått bistandsside, og Rune Anda er ansvarlig for oppdateringer der. Det har vært visse tekniske problemer med oppdateringen i det siste, men dette ordner seg forhåpentligvis snart.

 

Vedtak: Til orientering. Rune tar bilde av alle utvalgets medlemmer . Hege lager sammendrag fra møtereferatene, evt annen informasjon fra Atlas, som hun sender til Rune for å legges inn på bistandssiden.

 

Sak 4/02: Strategiarbeidet

 

Gunnar Espenes var med i begynnelsen og ga BU visse råd om hvordan utarbeide et strategidokument over NDFs bistandsarbeide. Hege har jobbet med et utkast, og dette sendes ut på høring internt i BU og evt til Atlas. I tillegg til det som alt er skrevet skal elementer som samarbeidet med Atlas, rådgiving, veiledning, kompetanse og nettverk legges inn.

 

Vedtak: Strategidokumentet må være klart innen neste forbundsstyremøte som er 1 februar 2003.

 

 

Sak 5/02: Referat fra det nordiske bistandsseminaret på Sørmarka

 

Referatet er dessverre ikke ferdigskrevet. Hege jobber med saken.

 

Vedtak: Til orientering. Hege får frist til 15 desember med å ferdigstille referatet. Deretter skal det distribueres før jul.

 

 

Sak 6/02: RSESA og driftsstøtte (vedlegg 3)

 

WFDs Regional Secretariat in Eastern and Southern Africa (RSESA) har i en årrekke mottatt driftsstøtte fra SDR (Sveriges Dövas Riksförbund) og SHIA (den svenske versjonen av Atlas), og SDR har nå sendt en søknad til SHIA der de sier de avslutter denne støtten i 2004 med forutsetning at NDF overtar dette ansvaret fra og med 2005 (vedlegg 3). WFD og bistandsutvalget i Døves Nordiske Råd har bedt NDF om å ordne finansiering av RSESA-kontoret i Nairobi, Kenya.

 

Vedtak: Til orientering. Hege kontakter Atlas- og orienterer dem om denne situasjonen hvor vi i NDF føler press internasjonalt, både fra SDR, SHIA, WFD og Døves Nordiske Råd.

 

 

Sak 7/02: Fellesprosjektet Palestina med Signo

 

NDF og Signo opplever en kommunikasjonssvikt når det gjelder Palestina-prosjektet. Selv om NDF stiller med to representanter i prosjektutvalget opplever sekretariatet i NDF og NDFs bistandsutvalg at informasjonen ikke når frem til oss. I tillegg har Atlas bedt oss om å revurdere NDFs rolle i prosjektet. Bistandsutvalget føler at NDFs policy med å inkludere lokale døve ikke blir ivaretatt godt nok, da vi har flere eksempler der de lokale døve ikke blir tatt med i viktige beslutninger og ikke får delta på prosjektmøter lokalt. Ytterligere en faktor er at NDF forutsetter samarbeid med et lokalt, nasjonalt døveforbund, og dette skjer ikke her.  I tillegg er NDF/BU premissleverandør, men dette blir ikke tatt med i betraktning under prosjektets løp.

 

Vedtak: BU sender et prinsipielt vedtak til forbundsstyremøtet i februar. Innen den tid skal BU ha avholdt et møte med NDFs representanter i prosjektutvalget og ytterligere et møte med disse representantene, Signo, NDFs konstituerende generalsekretær og forbundsleder hvor BU setter dagsorden og disse problemene tas opp. Møtet skal bidra til en løsning på hvor alle aktørene går videre. Denne løsningen oversendes forbundsstyret med et vedtak fra BU sin side med et forslag om hvor NDF kan gå videre når det gjelder Palestina. Da kan forbundsstyret foreta de nødvendige tiltak.

 

 

Sak 8/02: Søknad fra Malawi (vedlegg 4)

 

NDF har mottatt en søknad fra Malawi National Association of the Deaf (MANAD), der de søker om støtte til medlemsrekrutteringsarbeid over tre år. Denne søknaden er profesjonelt skrevet, og den beste vi har mottatt hittil.

 

Vedtak: Hege skriver brev om at vi har mottatt søknaden og at vi vil vurdere dette på lang sikt uten å love noe. Atlas orienteres om dette.

 

 

SAK 9/02: Henvendelse fra norsk enkeltaktør om lokal bistand i Kenya (vedlegg 5)

 

Marit Kolstadbråten henvender seg til NDF om mulighet for støtte til en lokal døveskole i Kenya, en støtte som vil bestå av bygningsmaterialer, skolemateriell og solcellepanel.

 

Vedtak: Denne henvendelsen avvises med begrunnelse i NDFs bistandspolicy. I brevet vil vi be henne ta kontakt med enten SDR, RSESA eller det kenyanske døveforbundet om informasjon og råd om dette arbeidet.

 

 

SAK 10/02: Søknad fra Kambodsja (vedlegg 6)

 

Deaf Development Program for Cambodia (DDPC) i Kambodsja har sendt e-post der de ettersøker et mulig samarbeid og støtte til tegnspråkundervisning med formål å øke lese- og skriveferdighetene blant lokale døve.

 

Vedtak: Søknaden avvises med begrunnelse med manglende kapasitet i NDF og i NDFs bistandspolicy. Det finske døveforbundet har hatt prosjekter i Kambodsja i flere år- BU ber DDPC ta kontakt med dem (e-postadressen vedlegges).

 

 

SAK 11/02: Søknad fra Tchad (vedlegg 7)

 

Eglise et Mission Chretienne pour des Sourds au Tchad (» Protestantisk døvekirke og døvemisjon i Tchad) søker om økonomisk støtte til sitt arbeid blant lokale døve. EMCST presiserer støtten til å omfatte innkjøp av skoleuniformer, bøker, PC'er, personalutgifter m.m. i forbindelse med deres skole.

 

Vedtak: Avvises med begrunnelse i at en slik støtte ikke er i tråd med NDFs policy.

 

 

SAK 12/02: Henvendelse fra Eritrea (vedlegg 8)

 

Eritrean National Association of the Deaf (EriNAD) har sendt et introduksjonsbrev hvor de åpner for et fremtidig samarbeide, presenterer seg selv (grunnlagt 1998) og det nye styret.

 

Vedtak: Vi sender mottakelsesbrev hvor vi gratulerer med EriNAD og ønsker det nye styret lykke til videre.

 

 

SAK 13/02: Eventuelt

 

BU-medlemmene diskuterer videre arbeid og fremtidige utfordringer.

 

 

SAK 14/02: Neste BU-møte

 

Det skal være et nytt møte like før møtet med Signo i januar.

 

 

 

Hege R Lønning

referent