Velg bakgrunnsfarge:
Døves Tidsskrift nr. 25, 5. desember 1997:

Det britiske døveforbundet:

- Tvilsomt vitenskapelig grunnlag for forskningsfunn om Cochlea Implantat

Et medisinsk senter i Nottingham krever at cochlea implantat må bli anvendt på flere døve barn. En lege ved senteret hevder at undersøkelser som de har utført viser at:

* 5 av 6 døve barn med implantater tilegnet seg et funksjonelt språk innen 3 år.
* 87 % av barn med implantat i alderen 2 til 11 år var i stand til å snakke på en funksjonell måte innen 3 år, og 82 % var i stand til å forstå vanlige vendinger uten munnavlesning.
* Det er større sannsynlighet for at barn med implantat går på vanlige skoler, uten støtte.
* 5 år etter implanteringen har 83 % av barna et talespråk som er forståelig for en erfaren lytter.

Legen bruker disse påstandene til å sette fram et krav om at helsemyndighetene må øke antallet på barn som blir implanterte (blant dem også døvfødte barn) fra 160 i året til 300 i året.

Lederen for Det britiske døveforbundet stiller seg imidlertid kritisk til den vitenskapelige verdien av disse funnene og vurderingen av dem:

Undersøkelsene er på det beste tvilsomme, ettersom det er senteret selv som har utført dem, og forskningen kan dermed ikke sies å være hverken upartisk eller uavhengig. Dessuten ble det ikke gjort sammenligninger med noen kontrollgruppe av døve barn med høreapparat, og med like mye høre- og taletrening som barna med implantat hadde.

Han påpeker at påstandene til senteret er spekket med utrykk som: «funksjonell», «vanlige fraser», «...mer sannsynlig ... uten støtte» og «erfaren lytter». Slike uttrykk er egnet til å villede lesere uten kunnskap om emnet, og kan lett gi grobunn for oppfatninger om en «mirakelkur», et «bionisk øre» og lignende, og føre til falske forhåpninger for foreldre til døve barn.

En annen faktor som må vurderes nøye, er at døve barn som bruker høreapparat er i en dobbelt ugunstig stilling, først ved å få mindre tale- og hørselterapeutisk støtte sammenlignet med det implanterte barnet, og så ved at bevilgninger blir overført fra høreapparater til cochlea implantater.

Dr. Quentin Summerfield ved Hørselsinstituttet slår fast at bevilgninger til å opprettholde antallet NHS høreapparater er uteblitt de siste årene, mens 20 millioner £ er brukt på implantater og støtte til 350 pasienter pr. år.

Feilinformasjonen, sammen med den beroligende anbefalingen om ikke å bruke tegnspråk, gjør at det må reises tvil om teamets etiske holdning - det fremmer aktivt cochlear implantat, som totalt ødelegger barnets gjenværende hørsel. Dette sikrer også effektivt et monopol for cochlea implantatprodusenter, da alternativet, som bruk av høreapparater ikke vil bli mulig for barnet resten av livet.

BDA er ikke mot individuell valgfrihet, men den ensidige informasjonen som blir gitt til foreldre til døve barn og mangelen på engasjement fra døvesamfunnet med hensyn til å legge frem sitt syn, er en sak som gir grunnlag for alvorlig bekymring.

British Deaf News, november 1997.