Velg bakgrunnsfarge:
Fra et intervju i det svenske døvebladet DÖV-TIDNINGEN, februar 2001:

CI allerede umoderne

I et intervju med det svenske DÖV-tidningen i februar, sier Liisa Kauppinen at hun mener at CI allerede er umoderne.

Døves Verdensforbunds leder, Liisa Kauppinen, henviser til at selvstyrte databaserte høreapparater allerede er på gang. Hun tror at den stadig raskere teknologiske utviklingen i samfunnet kommer til å skape mange forandringer. Hun er også urolig for hva som kommer til å skje med den stadig mer avanserte genteknikken. Den nye teknikken gjør jo ikke døve til helt hørende mennesker. Hvis man ikke aksepterer tegnspråket kommer utviklingen til å gå tilbake, og det fører til at døve blir isolerte. Liisa fremhevet at WFD med all kraft kommer til å hevde menneskerettighetene i verden. Retten for døve barn til å få undervisning på tegnspråk ser WFD på som en grunnleggende rettighet.

Døve tilhører verdens fattige
Liisa Kauppinen ble valgt inn i styret i WFD allerede i 1983. I 1987 ble hun generalsekretær i verdensforbundet, og i 1995 etterfulgte hun Yerker Andersson som WFDs leder. Hun konstaterer: - Som en følge av den globale utviklingen i verden har de rike blitt rikere og de fattigere enda fattigere. Døve tilhører ofte den fattige gruppen. Det kommer av at de har vanskelig for å finne arbeid. Det er ikke bare i den tredje verden at døve har vanskelig for å finne fotfeste i arbeidsmarkedet. I Canada og mange europeiske land er arbeidsløsheten blant døve også høy. En årsak til døves arbeidløshet tror WFDs leder kan være den orale undervisningen, som fortsatt dominerer i døveskolene. Det fører til at døve barn ikke får tilstrekkelige kunnskaper til å klare arbeidsmarkedets krav. - Det finnes også en holdning bland hørende om at døve ikke kan og strekker til, sier hun. Til tross for at oralismen har en sterk stilling i verden, synes hun at tegnspråk og tospråklighet har fått en mer fremtredende plass de siste årene. Døve har også selv blitt mer bevisste.

Standardregler er ikke nok
FNs standardregler er et viktig styremiddel i det internasjonale arbeidet for å fremme menneskerettighetene. Men Liisa Kauppinen mener at reglene alene ikke er effektive nok. - Standardreglene bør kombineres med menneskerettigheter, sier hun. Oppfølgingen av FNs standardregler stanser i 2002 og nå forberedes det forskjellige metoder for å fremme funksjonshemmedes menneske- og språklige rettigheter. Et viktig spørsmål er hvordan man kan gripe inn mot brudd på disse rettighetene både på lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. - De som jobber med disse forberedelsene er blant annet FNs kontor for menneskerettigheter, universitetsforskere og internasjonale organisasjoner, blant dem WFD, opplyser hun. Det beregnes at forslaget skal være ferdig innen 2002. I april skal WFD treffe FNs høykommisjonær Mary Robinson for å fremføre døves synspunkter.

«En tapt generasjon»
I dag blir rundt 70 % av alle døve barn i Sverige CI-operert. DÖV-tidningen spør om hvordan det ser ut i resten av verden. Liisa Kauppinen opplyser at det er mest i de rike landene at operasjoner blir gjennomført. I Sverige er stillingen bedre for de barna som blir operert, for de får bruke tegnspråk. De kommer kanskje til å kunne tale litt bedre, tror hun, men påpeker samtidig at det alltid har vært døve som har lært seg å tale på døveskolene. Det som bekymrer WFDs leder er de døve barna som blir CI-operert og som ikke får bruke tegnspråk. Hun mener at om man ikke aksepterer tegnspråket går utviklingen bakover og døve blir isolerte. Liisa Kauppinen er urolig for de land som tror at CI-teknikken kan føre til mirakler. Hun tror at døve i disse landene kommer til å få store problem, da de kommer til å savne identitet og sosial kompetanse. - Jeg ser på disse døve som en tapt generasjon, sier hun og legger til at om 15 år kommer vi dessverre til å få se resultatet.

Oversatt og noe bearbeidet av Inger Rekk etter en artikkel av Lennart Tjärnström i DÖV-tidningen nr. 3/2001