Velg bakgrunnsfarge:
Tegn og Tale 13 (nov./des.) / 1929:

4de nordiske døvekongress i Helsingfors 8-11 juli 1929

I denne artikkelen er følgende foredragstema omtalt:
Valg av arbeide og livskall
Sinnsykdom blant de døvstumme og en av årsakene dertil
Bør døveskolene innføre psykoteknisk (sjelelig) undersøkelse av elevenes forutsetninger til de høiere klasser
Bør der ikke gjøres noe for de mindre begavede døve, der blir slått ut i kampen for tilværelsen?

Artikkelens tittel:
Fra døvekongressen i Helsingfors
Endelig oprandt den spennende time for kongressens officielle åpning

Fra kirken vendte man tilbake til riksdagshuset - en imponerende bygning sett utenfra. Det regnet noe men veien var jo ikke lang. Da der ennu var tid forinnen møtet, gikk mange ad tvergaten til kafeen "Elanto" for å få sig litt å tære på. Henimot tolvtiden forsamledes alle i den store garderobehall i første etasje - hvorefter man med stille forventning togede en trappe opp og inn i den store rådsal. Vi norske deltagere fant våre plasser helt på høire sidefelt - hvor vårt norske flagg vaiet. Tilvenstre satt svenskene og i midtfeltet danskene, hvorimot finnene hade plass i ytterste venstre sidefelter og på galleriet. Salen var i en halv cirkel inndelt i 4 strålefelter. Et sekretærbord i midten foran presidentkatedret. Talerstolen stod ved siden av et trinn nedenfor.

Ret overfor presidiet stod en statue - retferdighetens gudinne - med draget sverd foran en mektig løve - symbolet skal være makt! Presis kl. 12 steg presidenten, skoleråd V. Forsius, op på katedret, hvorfra han erklærte Finlands første nordiske kongress for døve offisielt åpnet med følgende ord: Det er mig en glede å hilse på alle innbudne gjester og ønske dem velkommen, med takk for deres nærvær, - det tyder på at der er sympati og interesse for de døve samt for det vektige arbeide til forbedring av deres sak, om hvilket der nu skulde diskuteres på møtene (kongressen). Derefter henvendte Forselius en tale til kongressdeltagerne:

Der hadde allerede lenge iblandt de finske døve vært et brennende ønske om at de her i sitt hjemland måtte få hilse de skandinaviske medbrødre og søstre velkommen som deres gjester - hvilket nu er blitt fullbyrdet. Gleden derover er blit desto større gjennem det at Nordens døve så uventet tallrikt har efterkommet innbydelsen. Det var en lykkelig tanke som hadde ledet derhen, at de skandinaviske døve skulde føres sammen for i forening i arbeide for sin sak, også for i fremtiden bedre å kunne komme til rette med sine hørende medmennesker - ti der finnes jo tydelige eksempler på, at også de døve hra muligheter til utvikling.

Efter denne offisielle åpningstale hilste presidenten på hver av de foreslåtte visepresidenter og sekretærer fra de respektive land, hvorefter de offisielt blev erklært valgte. Det var henholdsvis C. Becker og Viggo Hansen for Danmark, Knut Hässler og E. Renner for Sverige, Axel Fleischer og Herman Jansen for Norge. Som Finlands vicepresident fungerte John Sundberg med frk. Segyn Heickel som sekretær. Som kongressens generalsekretær fungerte pastor Nyberg.

Finnlands statsminister, hr. Manterre, hadde imidlertid innfunnet sig til møtet. Han fremførte regjeringens hilsen og ønsket at denne kongress - den første i sit slag i Finnlands historie - måtte bære rike frukter til de døves velferd og gagn. Han fremholdt også at regjeringen vilde stille sig velvillig til de døves bestrebelser og måtte nu kongressens deltagere herigjennem vinne om mulig bedre livsvilkår og bli delaktige i kulturens gaver. Forsamlinge påhørte stående hans tale.

Derefter fremførte de respektive landes representanter hilsener fra sitt hjemland. Hr. pastor Nyberg foranlediget opnevnt en deputasjon fra kongressen til stadsrådinne Julia Stadius og utså dertil følgende herrer: Bonnevie-Svendsen, Viggo Hansen og Joh. Sundberg samt fru H. Hässler for å overbringe dens hilsen.

Der var innløpet hilsningstelegrammer, deribl. fra den finske socialminister Mannio, fra vener i utlandet som og fra Russland, hvilket blev opleste. Pastor Rustad var tolk for oss.

Kongressens president foreslo at de skulde sendes offisielle telegrammer til alle Nordens statsoverhoder; det vedtokes. - Efter programmet skulde der holdes foredrag av frøken Jenny av Forselles, men hun hadde meldt forfall, hvorfor foredraget efter kaffepausen skulde opleses.

(Presidenten og generalsekretæren hade nu en konferanse med vicepresidentene om de anmeldte foredrag til kongressen. Efter presidentens ønske blev noen foredrag sløifet av programmet, da han var bange for at tiden blev for knapp og at det blev for mange foredrag.)

Efter kaffepausen overbragte deputasjonen ved John Sundberg en hjertelig hilsen og takk fra fru Julia Stadius.

Fru Stade fra Jacobstad opleste nu frk. Jenny av Forselles foredrag, der omhandlet: "Valg av arbeide og livskall". Det fremholdtes at nutidens samfund søker kun faglærte folk på alle arbeidsområder og spesielt for hver virkegren; men samtidig menes der, at der bør tas hensyn til om fagarbeiderens sjelelige egenskaper harmonerer med hans arbeide. Her hos oss undersøker man gjennem særskilte prøver om den intellektuelle betingelse er tilstede hos dem, der akter sig til flyvevesenet eller til jernbanetjeneste. Men gjennem en sådan undersøkelse har man svært ved å få rede på individenes sjelelige tilstand og egenskaper - så som sinnelag, viljekraft m. m. Derfor har man utenom tatt til hjelp de oplysninger og vidnesbyrd som i skolene er innvunnet for det særskilte individ. De unge soms kal velge sig et livskall bør ikke la sig lokke av forestillinger men følge sin naturlige kallelse, så grunnlegger de sitt personlige liv.

Hr. Charles Leisner var hentykt over foredraget og var fullt enig med foredragsholderen, idet han kjente personlig til detteå følge sin kallelse. Men han mente nu at der var andre hensyn som også spiller inn f. eks. arbeidsledighet i den branche en ønsket å tre inn i og derfor måtte man ofte ta hvad somhelst. Der krevedes særlige kvalifikasjoner og dertil forbindelser om det skulde lykkes å få følge sin indre kallelse.

Han måtte anbefale myndighetene a der særlig måtte tas hensyn til de unge døves evner og egenskaper og hjelpe dem til andre fag enn de hittil almindelige, skomakeri og skredderi, som de allerfleste døve - iallfall i Norge er henviste til.

Nu gav generalsekretæren presidentplassen til vicepresidenten C. Becker, der gav ordet til hr. V. Hansen, som foredrog: "Sinnsykdom blant de døvstumme og en av årsakene dertil", med følgende uttalelser: Efter undersøkelser blant de døve sinnsyke i de forskjellige sinnsykeanstalter, både personlig og ved efterspørsel hos pasientenes nærmeste, viste sig at 30 sinnsyke døve er fordeltei flere anstalter, samt at det i private hjem antokes å være flere. Dette antall når op til 20 promille av danske døve mot 2 promille av Danmarks innbyggere.

Blant de forskjellige årsaker, som kunde ha medvirket til dette meget høie promilletall av sinnsykdom blant døve vilde han nevne en, nemlig den åndelige isolasjon (adskillelse) for hvilket de døve gjerne er utsate når de blot har omgang med personer, der har svært vanskelig for å tale med dem. Han mente nu at det var bydende nødvendig at der ved sinnsykeanstalter hvor døve sinnsyke finnes måtte være noe av sykepersonalet, som hadde kjennskap til de døves tegnsprog.

Generalsekretæren talte for at foredraget ikke skulde gi anledning til diskusjon. Dette gav grunn til noen forundring hos flere.

For så vidt var man enig med innstillingen til sykehusautoritetene at der nødvendigvis må være noen av det faste tilsynspersonale ved sykehuspleien der kunde det ordinære tegnsprog.

Hr. Knut Hässler, Stockholm, tillot sig senere ved leilighet å uttale sin forundring over, at der skulde være stille om denne sak. Han betonet ytterligere at V. Hansens foredrag på en måte blottet et av de mange ubekjentskaper med de døve og deres forholde iblandt almenheten og hos de ansvarlige autoriteter.<> Hr. Fleischer påpekte at der trengtes nok å anstilles orienterende utredninger både for sykepleien og for tegnsprogets vedk. - fornemlig hvor der var så forvirrende begreper om samme både iblandt døve og blant lærerpersonalet ved døveskolene i særdeleshet.

Neste taler var G. Rasmussen, medredaktør i "Småblade for Døvstumme", Kjøbenhavn. Av hans tvende anmeldte foredrag blev det ene "Bør døveskolene innføre psykoteknisk (sjelelig) undersøkelse av elevenes forutsetninger til de høiere klasser?" strøket av dagsprogrammet - dette ifølge president W. Forsius bestemmelse. Grunnen derfor kan man forstå, var tilnærmelsesvis noen likhet mellom frk. Jenny av Forselles og G. Rasmussens foredrag, idet de begge omhandlet de døves yrkesstilling. Man kan ellers være enig med den almindelige uttalelse, at når der skal være kongress for døve bør de døves ofrhandlingsemner ha forretten fremfor de hørendes, og at det må være så, derfor taler den misnøie det vakt, at de hørende deltagere dominerte under hele kongressen.

Det annet emne var: "Bør der ikke gjøres noe for de mindre begavede døve, der blir slått ut i kampen for tilværelsen?"

G. Rasmussen uttalte, at der under de senere år, især efter verdenskrigen, blev mange døve satt ut av erhverv og som følge derav måtte de friste livet ved folks barmhjertighet. Dette har nok gitt almenheten en feil opfatning av de døve i almindelighet. Som man vet har krigens jobbetid avstedkommet store svingninger på arbeidsmarkedet og efterdønningene bragte uroligheter og streiker, som også de døve måtte lide under. Således blev mange døve i flere år avskåret fra å sysselsette sig med det arbeide de er oplærte i. Da de igjen søkte arbeide, viste det sig, at der er innført nye arbeidsmetoder, til hvilke de døve ikke har noe kjennskap. Mot sin vilje blir de å betrakte som kasserte, idet de ikke hadde fulgt med tiden og således var der intet bruk for dem. Men måtte forsøke å frelse disse fra å bli en byrde for samfundet eller i det minste redde dem i deres nød fra å måtte ta arbeide i for dem dundhetsskadelige virksomheter. Der måtte gjøres alt for å skape filantropiske (menneskekjærlige) virksomheter som kunde sysselsette dem i et sådant omfang, at de atter kunde settes istand til å fortjene til sitt ophold på hederlig vis og således innhente det forsømte - fremfor alt måtte der arbeides energisk for å hjelpe disse døve inn på kurser for moderne arbeidsmetoder, så de atter kunde bli duelige til å opta konkurransen med sine hørende medmennesker.

Flere talere hadde ordet, deriblandt fru C. Becker (hørende) der meddelte at hun gjennem arbeidsanvisningskontoret kjente til dette. Hun hadde i disse mange år fåt erfaring for, at det var så vanskelig å få hvervet arbeidsplasse til døve også fordi der var dem, som bragte kun skuffelser, således at det gav et dårlig inntrykk av døve og derfor var man blant arbeidsgiverne redde for å gi de døve arbeide. Hun måtte mane de døve til iherdighet og påpasselighet i deres arbeide, så vilde der nok bli mindre arbeidsløshet.

Hr. Fleischer vilde ta avstand fra at der syes puter under og derved gjøre de døve mindre motstandsdyktige i kampen for tilværelsen. Vilde spesielt legge skolene på hjerte den viktige opgave å forberede elevene på at der til livet hører kamp og alvor. Man måtte lære dem at de må legge hele sin sjelsstyrke og evne i å gå fremad og ikke tilbake.

Hr. G. Svenson, Stockholm, beklaget at almenheten kanskje skulde få den opfatning efter G. Rasmussens foredrag at de døve stort sett ikke vilde arbeide, skjønt de efter hans kjennskap til dem ikke fattes arbeidsvilje, men at de ikke formådde å skaffe sig passende arbeide.

Hr. Charles Leisner, Oslo, anførte at der også i Norge hadde vært en lengere arbeidskrise, som rammet hbåde hørende og døve, men efterhånden hadde det jevnet sig for de fleste, så man hadde det inntrykk, at der nu var mindre arbeidsledighet iblandt døve dog al efter enhvers branche, hvor arbeidstilstand i almindelighet forekommer efter årstidene. Henholdt sig til fru C. Beckers siste uttalelse, at der må energi og hel kraftutfollelse til for alle, både dyktige og mindre dyktige, om de ikke skulde stå tilbake i konkurransen i det hele tatt.

Hr. Ernst Renner, Stockholm, uttalte at til de anførte utredelser for vanskeligheter, der møter de døve i kampen for tilværelsen, kjente han andre tilfeller, der også bidrog til å skade de døve - Under denne debatt hadde nu danskene ophengt en plancheskisse og forklarte derigjennem, hvorledes de tenkte sig at de døve i fellesskap på et jordbruk av et visst område kunde opdele dette stykke i flere felter med hver sitt hus og hjem, enten samlet i centrum eller i utkantene. De vilde derved kunne hjelpe hverandre med felles redskaper på jordbruket og dele utbyttet mellem sig. Der vilde også kunne spares meget på felles omkostninger i anlegget, fornemlig med lys og vann etc. - Dette vant udelt bifall. (Om dete lar sig arrangere er et spørsmål, da det vel må ordne sig som et særegent samfund eller akskjeselskap med visse love og regler etc.) Noen resolusjon derom blev ikke offisielt fattet, uten kanskje for de danske forslagsstilleres eget land. Da dette ikke var opført på programmet står det fritt for de andre land, om de vil gjøre forsøket dermed.