Velg bakgrunnsfarge:
Fra «Tegn og Tale» nr. 10, 1951:


(TT 10/1951)

Rekorgstorm
av Endre Grytnes

Verdensrekord i stav, norske rekorder i 10-kamp, tresteg og 110 m hekk

Verdensrekordholderen i høydesprang (for døve), norsk døveidretts sterkeste mannlige kort i de siste årene, den døve all-round-idrettsmannen fra Øksendal i Nord-Møre som har gjort bergenser av seg. Endre Grytnes har igjen vært på Skansemyren noen ganger og lekt med verdens- og Norgesrekordene. Ja, Endre Grytnes er nå rykket fram til å være Norges største døve idrettsmann gjennom tidene, den saken kan vi være enig om. Og Grytnes er fremdeles langt fra ferdig med idretten. La oss se på hans siste prestasjoner:

Den første konkurranse han deltok i etter Døvemesterskapet i Kristiansand, var kretsmesterskapet for Bergen i 10-kamp, 5.-6. september. Etter to øvelser ledet Endre. Han hadde da løpt 100 m på 12,1 (med sen start) og hoppet 6,38 m i lengde. Deretter mistet han ledelsen, etter 10,20 m i kule, 1,70 m i høyde og 58,4 på 400 m løp, og etter første dag lå Endre som nr. 3 sammenlagt, med 2853 poeng, som er mer enn 600 poeng mere enn den norske døverekord i 5-kamp. Endre er selvsagt god for bedre resultater, selv om vi må si hans resultater var flotte, er ingen av dem presonlige rekorder.

Annen dags øvelser: 110 m hekk 18,6, diskos 33,80 m, stav 3,11 m (staven brakk), spyd 41,56. Etter disse øvelser, hadde Endre igjen overtatt ledelsen, og speningen var voldsom foran siste øvelse, 1500 m løp. Tre mann hadde sjanse itl kretsmesterskapet, og dette løp ville altså bli avgjørende. Endre er jo slett ikke noen langdistanseløper, men han hang godt med, enda åpningsfarten var alt for hard. - Og etter løpet viste det seg at Endre hadde klart det vi ikke hadde trodd mulig - han ble kretsmester. Resultatet blr 5267 poeng. Det var stor begeistring på tribunene, hvor de døve faktisk var i flertall. Blant tilskuerne var dessuten Endres foreldre, som nettopp på den tiden var på Bergensvisitt. Resultatet er sendt forbundet til goddkjenning som norsk døverekord.

23. september ble det holdt amønstringsstevne, og Endre var med igjen. Denne gangen vant han 110 m hekk på det gode resultatet 17,7 sek., som er ny norsk døverekord. Men dette var ikke nok. Endre har klaget en del over at spenstigheten ikke er som før i år, og derfor får han det ikke riktig til i høydesprang. - Men opp i luften vil han, og når bena ikke ivl, så synes han visst han får hjelpe til med armene. Og dermed velger han da stavsprang. Endre hadde før i år forbedret den norske døverekorden med 20 cm. Denne dagen begynte han på 3.15, men til vår forskrekkelse rev han to ganger. Tredje gang kom han over, og vi pustet lettet. Deretter ville han ike hoppe før på 3,50 m. Stevnefunksjonærene ristet på hodet. Det var jo bare så vidt Endre klarte å komme over 3,15, og så ville han hoppe 3,50 etterpå. Galskap! - Men da listen til slutt lå på 3.50 m, svingte Endre seg elegant over i første hopp. Funksjonærene gnidde seg i øynene og skyndte seg å måle om igjen. Jo, listen lå på 3,50 m, og Endre Grytnes hadde satt sin annen verdensrekord for døve. (Senere opplyses dessverre at verdensrekorden antakelig ikke er slått).

Samme kveld i Døveforeningen, ble det selvfølgelig gjort stot stat av Endre, og undertegnede benyttet anledningen til å spørre ham hvilken øvelse han har tenkt å sete verdensrekord i neste år. - Ja, jeg vet ikke riktig, svarte Endre, kanskje i 110 m hekk. Han syntes verdensrekorden, som lyder på 16,8 og holdes av en franskmann, ikke bør være så vanskelig å slå. Undertegnede foreso at han heller burde velge tresteg, for Endre kan nok klare svensken Åstrøms verdensrekord på 13,64, selv om dette resultat er riktig sterkt. - Ja, kanskje tresteg, svarte Endre, men han ville ikke love noe.

30. september ble det igjen holdt et stevne på Skansemyren, og denne gang tok Endre 1. premien i tresteg. Han nådde 13,04 m - ny norsk døverekord. Han var dog ikke fornøyd. - Jeg trodde det skulle hoppes 6 omganger, og så ville jeg forsøke meg på verdensrekorden, sa Endre, men jeg fikk bare hoppet tre omganger!

Ja, Endre Grytnes har ikke respekt for noen rekorder, og alle vi døve bør glede oss over at han re nordmann.

6. oktober: Tresteg 13,31 m.

S