Velg bakgrunnsfarge:
Fra Tegn og Tale nr. 7 / mai 1929:

Kampen for "tegnsproget" må bli internasjonalt!
(iflg. foredrag i Oslo døveforening 24/4- d. a.)

Som man vil erindre blev på vårt 4de landsmøte ifjor vedtatt en resolusjon. Nemlig å få istann et samarbeide med lærere og døve til å behandle spørsmålet: Tegnsprogets anvendelse i døveskolerne. Inntil nu er der ikke foretat no i den retning. Og det lader til å være et unyttigt projekt, efter som lærerpersonalet ikke vil bemøje sig med denne sak, som de ikke riktig kan forstå eller vurdere.

Striden mellem de forskjellige landes døvelærere og bestyrere om denne vår aktuelle sak går en høj gang og kommer nokk til å bl langvarig ved å dømme efter alle de artikler for og imot, der fremkommer i deres tidsskrifter til denne dag. Nu - for myndigheterne vil det spille en høj rolle i avgjørelsen, hvorvitt der blir enighet ibl. alle landes ledende krefter i døveskolens arbeide for denne vår viktigste sak.

De eldre døve have nu snart i 40 år kjempet og agiteret for denne vår livssak både herhjemme og i utlandet, men ennu er der ikke opnået no positivt resultat nogetsteds. Vistnok er der i Norge opnået delvis innrømmelser, at vår sak er rettferdig; men det blir kun ad vilkårlighetens vej på papiret, nemlig om lærerne vil tilegne sig de konvensielle tegn, da det også støter på lovens bud som omtrent lyder: Der skal kun undervises i et av de to, talesprog eller tegnsprog. Altså modsatt, hvad vårt krav går ut på nemlig: en kombinasjon av tale- og tegnsprog. Vistnok er der innsneget sig i skolerne såkaldte naturlige tegn som mimik og geberdetegn, men de er da også rent vilkårlige og er uten no av kulturværdi. -

Hvorledes vil det nu arte sig, om der gåes såleds ad vilkårlighetens vej og om der nu blir aldeles blikstille i alle døves leire om dette vårt krav? Man kan gå trett ved å se - alt er forgjeves! Man speider gjerne efter den yngre generasjon, som kunde rekruttere den gamle stab og tilføre nye krefter inn på kampens arena.

Fra myndigheternes side kan der nu intet gjøres for å bryte den foreldede lov samt omkalfatre nuværende undervisningssystem, som ikke har fulgt med tidens stigende krav: dette ikke før alle lærere og bestyrere i døveskolene er mottakelige for vårt specielle krav.

Hvad er nu å gjøre? Skal vi legge henderne i skjødet og rolig se på, at alle våre bestrebelser blir gjort til skamme?

Vi må nu prøve som sisste utvej å slå ring om alle våre forkjempere og få den tanke frem i å forene oss i et verdensforbund og derved komme til felles større makt. Alle betenkeligheter må vike for det ene felles mål: Sejer over hele linjen!!

Axel Fleischer.