Velg bakgrunnsfarge:
Fra Tegn og Tale nr. 9 / oktober 1930:

Princip-rytteri
(Sakset fra deler av lederartikkelen.)

Hvorlenge uværende principp med talemethoden - alene - vedvare i døveskolene? Og hvorfor tas der ikke hensyn til hvad det særlige tilfelle krever! Nemlig at tegnsproget ved siden av vil være et ypperligt hjelpemiddel til å fremme de døve elevers utvikling.

Er der ingen døvelærer, der har et ord å si om den ting efter deres årelange erfaringer og syslen med undervisningen av de døve elever? Eller skal vi forstå det således, at der ingen er fra den leir, der vil slå til lyd for vårt menneskelige krav? Vi venter netop dette av dem, der har det kald å bibringe de døve elever sådan kultur, at der kan tales - leses og skrives - samt tenkes klart og korrekt. Vi venter gjerne svar på det spørsmål: formår talemethoden alene å frembringe et sådant resultat, at de døve elever ved utgangen fra skolen kan regnes for å stå på et almindelig kulturniveau?

Vi tviler sterkt på det. - Efter all den erfaring, vi har høstet iblandt de utgåede elever fra våre taleskoler, viser det sig at der mangler adskilligt som kunde nåes. Vi kan ikke annet enn holde oss til sannheten! Nu, det hjelper ikke å komme med snakk om innskrenkethet eller at der mangler forutsetninger for å kunne nå et højere mål. Dertill er vi blitt overbevist ved tallrike iakttagelser. De døve elever oplæres ved å avlese efter den tonløse munn og lepebevegelse som for deres øjne savner ethvert liv!

Det blir for dem et tørt - kjedeligt sprog, der som oftest ikke tilfulle kan gripe lett inn i deres tankegang. Der skal også meget til for å fremme energien til videre utvikling på egen hånd. Har de døve nemlig ikke såpass spørretrang, som er en væsentlig faktor til kunnskapserhvervelse - ja så later de det kun skure med den uselvstendige tale i enkeltord og halve setninger. En del elever vokser op i den formening, at det gjelder kun å tale og tale meget!

(...)

All den lesepugning uten den givende livfortolkning blir just en plage, og heller ikke egner sig til å være dragende hos eleverne til å hungre efter mere og mere viten.

(...)

Axel Fleischer.