Tellerstart 04.11.2004:

Palestina, februar 2003

Dette prosjektet i de palestinske områdene er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Døveforbund og Stiftelsen Signo. Toralf Ringsø er NDFs representant i prosjektteamet. Vi har bedt Toralf Ringsø, om å sende noen korte ord over SMS om opplevelsene dag for dag. Dato og klokkeslett viser tidspunkt (norsk tid) da Toralf sendte meldingene. (Kl. 12.00 i Norge = kl. 13.00 i Palestina.) Det norske reisefølget består av 3 personer + en fra SINTEF pluss to tolker.

[Hopp til siste melding]

Mandag 3. februar
kl. 19.32:
Er på et hotel i Gaza nå. Besøkte døveskole. 230 barn. Deretter møtte vi ca 60 døve i døveforeningen. Vi så ellers flere av bombestedene. Sterkt syn. Folkene er frustrerte. Skal prøve å besøke døveskolen i Rafa i morgen.

Tirsdag 4. februar
kl. 07:54:
Vi er på vei til Rafa nå. Venter i en ca 400 meter lang kø. Vet ikke om vi kommer igjennom, men vi satser på det. Skal møte i døveforeningen kl. 15 til 17 (palestinsk tid). Må rekke kontr. før stenging. Ellers rolig nå.

kl. 10:18:
Vi kom gjennom til Rafa uten problemer. Besøkte døveskolen. 120 elever. Vi kunne se Egypt fra skolen. Store problemer for døve her pga. situasjonen her. Mange hus er bombet. Tragisk.

kl. 17:07:
Står på Gaza-stripen nå og blir kontrollert. Det tar tid, men vi er tålmodige. Vellykket møte i døveforeningen med ca 80 døve, av dem ca 20 kvinner. Veldig fornøyd.
... Nå er alt OK. Til Jerusalem om en og en halv time.

kl. 17:27:
Kjører nå i kraftig regn! Og torden...

Onsdag 5. februar
kl. 09:44:
Møte i Ramallah nå. 35 døve sitter i møte. Fra Kaliklia, Betlehem, Hebron, Jenin, Ramallah. Sist de traff hverandre var for to år siden, pga. situasjonen her. De fra Nablus ikke kommet ennå. Da vi pratet med dem, ga de uttrykk for usikkerhet og redsel om de kom. Møtet fortsetter...

Onsdag 5. februar
kl. 16:13:
Interessant møte avsluttet. Døve fikk prate ut hvordan de opplever situasjonen. Ikke lett å være døv her i Palestina. Flere ble skutt på, for de reagerte ikke på rop fra soldatene. 3 av dem som var på møtet har skuddmerker på foten. En fikk skudd i kneskålen. Mye frustrasjon og fortvilelse. Men likevel vil de ikke gi opp. Vanskelig å komme til døveforeningen som de ønsker. I dag ble de enige om hva de vil med tanke på framtiden. Døve i Palestina ber meg sende en hilsen og takke for at prosjektgruppen fra Norge kom til tross for den urolige situasjonen. Veldig glad og takknemlig for støtten fra oss i Norge.

kl. 17:56:
Tilbake i Jerusalem. Vi fikk vite at det var portforbud i Nablus i dag. Derfor døve derfra ikke kom til møtet. Slik er situasjonen for døve her. Hvorfor blir de skutt på, spør de flere ganger. Hvordan spre informasjon at det er døve i Palestina? De drøftet hvordan de skal gjøre seg mer synlig. Kanskje ha et merke på klærne: DØV. Men de vil ikke. En følelsesladet diskusjon. Døve barn er redd for å gå på skolen. En skole har før 50 elever, men nå ca 20.

kl. 18:05:
Sagt på møtet om framtiden: "Viktig at døve må stå sammen. Glem fortiden og se framover. Vi har ikke noe hat til noen, ikke noe vondt blod. Glem problem. Må støtte hverandre." Ellers har de mange ønsker.

(Tekst-tv på NRK1 forteller at en litt døv kvinnelig palestiner ble drept da israel rev ned huset hennes i Gaza. Det er mulig hun ikke hørte rop om å komme ut av huset før de rev det. (Denne meldingen sendte vi på sms til Toralf, som ikke hadde hørt om denne saken. De skal forhøre seg med de andre.)

Torsdag 6. februar
kl. 06:33:
God morgen. Nå drar vi snart til Ramallah.

kl. 13:23:
Oppsummeringsmøte i Ramallah: Palestinske døve beskriver situasjonen som at "det ser mørkt ut". Men så har de tro på framtiden! Vi fikk informasjon om at kvinnen fra Gaza som ble drept i går, ikke var døv. Men vi venter klar bekreftelse fra Gaza. Positiv dag i dag synes vi. Ser en liten utvikling siden sist vi var der, selv om det er langt igjen. Igjen en hilsen til Norge fra døve i Palestina.

E-post fra Knut Rune Saltnes, som også er med i det norske følget i Palestina (kl. 18:38):
Hei Rune
Takk for at du tar deg tid til å oppdatere siden og gi ny informasjon til alle om vårt besøk i de Palestinske områdene.

Vi har vært i Ramallah i dag og hatt et oppsummeringsmøte med døve fra Vestbredden. De har blitt enige om endel aktiviteter og vil konsentrere seg om 4 områder:
1. Organisering av en døveunion eller døveforbund
2. Utdanning og kurs. Bl.a vil de styrke grunnskolen slik at den blir 9 år for alle. I dag er døveskolen bare 6 eller 7 år.
3. Tegnspråk. De vil ha bedre tegnspåkopplæring, bedre tolketjeneste og tolkede tv-program
4. Informasjon til almenheten om døves situasjon og spesielle kommunikasjon.

Alle disse malene er ikke mulig å nå på kort sikt, men de tenker noen år framover. De vil ta et skritt om gangen.

Både i Gaza og på Vestbredden har vi møtt en entusiastisk og aktiv gruppe. Selv om de har opplevd mye vondt de to siste åra, er de optimistiske. Mange forteller om grusomme opplevelser fra krigshandlinger og flere er blitt skutt på.

Du sa at en døv jente var drept i Gaza, men de siste opplysningene vi har er at de er usikre på om jenta virkelig var døv. De kjenner ikke identiteten ennå.

Vi sender en sms igjen på lørdag. I morgen (fredag) er det arabisk helligdag og vi skal bare besøke representasjonskontoret for Norges Handikapforbund og den svenske organisasjonen DIAKONIA. Dette kontoret i Jerusalem fungerer som veiledere for oss og prosjektet vårt.

Ha en god kveld!
Knut Rune

Fredag 7. februar
E-mail sendt fra Palestina kl. 10:55:
Hei.
Vi er hos en som heter Onar som var med oss. Han skrev sine inntrykk som jeg ba ham sende deg…. Det ligger flere historier under ”Dagbok”.
Hilsen Toralf.
Her er linken: http://home.online.no/~onar/index.cfm

E-mail sendt fra Palestina kl. 18:32:
Hei. Nå har jeg lært meg å bruke internett her på hotellet, som heter "Jerusalem". Koselig hotell ved Damaskusporten. I dag hadde vi møte med Diakonia.NAD. Vår samarbeidspartner som vi har fått gode råd angående situasjonen her. Her jobber Onar, som skrev mail fra sine oppleverlser sammen med oss.
På møtet idag drøftet vi hvordan vi kan støtte våre døve venner i Palestina hvis det blir krig i Irak. De er i stor fare om de ikke får informasjon hvordan de skal forholde seg om de blir bombet, om kjemisk gass slippes ut osv. Flere hus her har tilfluktsrom og israelerne har med gassmaske overalt. Hvis de blir kontrollert og ikke har gassmaske med, får de bot, ble det sagt. Vi har noen tanker, men det skal vi snakke med vår kordinator om. Det er snakk om nødhjep. Mer info i morgen, som er var siste dag i Palestina.
Hilsen Toralf

Lørdag 8. februar
E-mail sendt fra Palestina kl. 16:43:
Hei alle sammen!
I dag hadde vi møte med var koordinator i Ramallah. På møtet drøftet vi faren for krig og det som vil skje i Palestina. Folkene her er forberedt på at det blir krig! Derfor HASTET det å komme igang med info til våre døve venner på Vestbredden og i Gaza. HVORDAN? var det store spørsmålet. Vi ble enige om en NØDHJELP som går ut på å lage en video på tegnspråk og sende til de som har video (ikke mange som har det) med info om hvordan de skal forberede seg hvis det blir flyalarm, kjemisk bombing. At de anbefaler at de lagrer nok mat, vann og det som trengs for a holde seg inne m.m. Samtidig prøver vi å få til et system som kan sende info til de som har sms. Dessuten dekker vi utgifter til tolk på nyhetene på TV. Arbeidet starter umiddelbart. I kveld har vi avslutningsmiddag og i morgen reiser vi hjem. Denne dagboken fra oss i Palestina var bare en liten del av det vi opplevde. Mer info kan vi gi hvis ønskelig.
Hilsen Toralf

Mandag 10. februar
SMS kl. 08:05:
Toralf: Kom hjem kl. 00:30 i natt. Vi ble holdt i kontrollen i 45 minutter pga. et batterilader i et digitalt kamera. Jaja, men sånn er kontrollen på flyplassen Ben Gurion.



Tidligere dagbøker:
To-språklig prosjekt i Kina 2001