(TT 16/1957)

Anders Kandal

f. 13.09.1858 - d. mars 1958

Norges eldste døve fylte 99 år den 13. september 1957.
Han døde i mars 1958 og ble begravet 28. mars.

Tegn og Tale 8/1958:

Norges eldste døve, Anders Kandal, er død og ble begravet den 28. mars. Han oppnådde en alder så høy som 99 1/2 år!

Anders Kandal har flere ganger vært nevnt i "Tegn og Tale", og han har også vært gjenstand for oppmerksomhet i den utenlandske døvepresse.

Kandal var bonde og litt av en kunstner, og en framifrå dikter. Hans hobby var rosemaling på boller og fat, og under sitt arbeid fikk han mange gode inspirasjoner til dikt og rim. Hans diktervers er oppbevart på Riksarkivet i Oslo.

Anders Kandal var også en av de første som forsøkte seg med fruktavl på sin stenete og karrige jord. Somme ristet på hodet og sa det aldri vilel gå. Men han nådde resultater, og idag er det flere hundre frukttrær på hans gård, som nå er overtatt av hans dyktige sønn, Ragnar.

Anders Kandal var sjelden godt begavet. Han kjente navnene på de fleste trær, busker og planter. Lokalpressen i Nordfjord og Sunnfjord har hatt flere artikler om Kandal, så han var godt kjent viden om.

Anders var et sjeldent hjertegodt menneske, som alltid hadde et godt ord å si om andre. Jeg minnes de ganger jeg stakk innom hans gjestfrie hjem og hadde hyggelige stunder der.

Fred være med Anders Kandals minne.

M. L.