USA 2002


Oppdatert 23. juli (BILDER på slutten!)

28 juni - 7 juli i Orlando, Florida
Orlando er fornoyelsesparkenes hovedstad. Det sier ungene. Det er tivoli og sånt overalt. Vi har våget oss ut på ekstreme apparater. Mye fart og spenning. Likeså blir vi imponert over alle disse interaktive greiene, med 3 dimensjon-film hele veien rundt oss langs berg og dale baner. Blant dem er Spiderman. Som om han satt på raketten vår. Fienden strålte mot oss med ild, og det kjentes brennhett! Likeså vind og andre effekter, så naturtro. Vi var innom Islands of Adventure, Universal Studio, Det mystiske huset, Disney World, o.a.

Vi deltok også som aktiv tilskuer hos "Vil du bli millionær?" på Disneyland. Kanskje var vi et tusen tilskuere. Den som svarte hurtig og riktig, kom ned til utspørreren og deltok i konkurransen om pengepremie. Hele scenen er som vi kjenner til fra TV hjemme i Norge, bortsett fra at hvem som helst av tilskuerne kunne bli vinneren til å komme ned og delta. Alle setene har eget nummer, og alle har 4 knapper (A - B - C - D). Man trykker på den bokstaven man mener representerer riktig svar på spørsmålet. Det er viktig å svare(trykke) før personen foran programlederen svarer. Mens vi var der den halve timen det varte, vant en tilskuer 32.000 dollar.

Badeland ble også besøkt, kl. 10. Ved fire-tiden måtte alle ut av vannet på grunn av tordenver.

Minigolf av klasse! Med vanndam, foss, elv rundt oss. Her gjelder det å slå ballen i riktig retning. Et par ganger falt den i vannet, men vi klarte å innhente den.

Vi møtte mange som kan tegnspråk (butikkpersonale, billettorer, servicefolk o.a. Og det ser ut til at alle ansatte på fornøyelsesparker har gått på tegnspråkkurs, iallefall for å lære nøn tegn: Thank you, I love you osv.

Nø for døve på Disneyland (her fra Disney-MGM Studios):
Hver søndag og onsdag er det døvetolk på Disney-MGM Studios. Vi overvar en halv times Indiana Jones' fantastiske forestilling, som ble tolket til ASL (American Sign Language).

Vi var også innom en 3D Muppets show. På forespørsel ble filmen tekstet. I brosjyren "Guide book for guests with disabilities" kalles denne form for teksting for "Reflective Captioning". Det tekstes speilvendt på motsatt side av lerrettet, dvs. bak oss. Vi fant mange stativer med mørk 'glass' (LED-display). Denne plasserte vi foran oss på hver vår plass, og stilte displayet i stilling slik at vi kunne se teksten fra bakveggen (da leses det med normal tekst, og ikke speilvendt).

Forøvrig kan man på alle Disney World-plasser få utlånt en fjernutløser. Med denne kan man trykke på en "CC"-knapp og få fram tekst på de monitorene man ønsker tekstet på.

Teksttelefon finnes på de fleste store fornøyelsesparker i Orlando.

Når det gjelder TV, så har visst alle fjernutløserne egen knapp ("CC") der man trykker på og får fram tekst på TV. Ser at nyhetskanalene ikke alltid tekster, men tekst kommer visst i bestemte perioder. CNN tekster øverst på skjermen, trolig fordi det også er løpende tekst-info nederst.

------------------------

Det går fint å oppdatere hjemmesiden. Bilder har vi problemer med å få gjort nø med. PCen klarer ikke å ha forbindelse med disketter.

Sondag 7. juli kom vi til Washington. 9.000 døve deltok i Deaf Way! Mer enn dobbelt så mange døve som bor i Norge! Litt fra Deaf Way II kan du lese om på NDFs hjemmeside (Deafnet).

Bilder:

"Vil du bli millionær?" Mens vi var der, vant en publikummer over 250.000 kroner!

På køkkenet til Minnie Mus.

Utenfor huset til Minnie Mus

Bruce og Barbara J. White

DeafWay:

Barbara ledet adopsjons-panelet

Barbara White og Susan Nolls, begge innehar tittelen "Social Works", og er mye inne på adopsjonstemaet.

Jamie Berke, som driver "Deaf Adoption News Service" på Internett.

Lena, Henk Buter (hollender) og Marius. Henk var hjemme hos oss i Norge en sommer for noen år siden.

Harriet, Rune og Joel Marcus. Joel og Harriet var hjemme hos Rune i 1978, og vi var hos dem i North Carolina i 1996.

Kritsana Lonlua, Thailand (foreleste 12. juli).
Hun var fjernadoptert av hørende par i Trondheim.