Velg bakgrunnsfarge:

TOLKEKANAL PÅ TV

Er du rådvill? Kanskje Jans erfaring kan være til hjelp?

Litt om hvordan jeg gikk fram for å kunne se tolkekanalen til NRK. Teknisk utstyr og behov vil variere fra person til person.

Etter veldig mye innsamling av informasjon fra forskjellige instanser har jeg kommet fram til følgende løsning for meg. Dette fungerer helt perfekt.

PARABOL / KABEL
I min leilighet er det installert kabel-TV fra UPC. Via kabel-TV ser jeg NRK1. Kjøpte parabol for å kunne ta ned Tegnspråk NRK1. Det er også en mulighet til å leie en ekstra dekoder fra UPC eller tilsvarende firmaer for å kunne "dele" kanal-mottaket. Dette kjenner jeg ikke så mye til og denne løsningen passet ikke meg... skal komme tilbake til hvorfor.

TV
Jeg valgte en TV som har POP (picture on picture). Her kan jeg ta ned "tolken" og selv bestemme hvor jeg vil plassere den og utseende på den. Det finnes også PIP-TV (picture in picture) - her er man låst til plassering av tolk / annen kanal. Mitt valg falt på en Finlux 32". Wide screen. Denne skjermen er så stor at jeg fint kan se to program samtidig.

PROGRAM KORT
For å kunne ta ned program via parabol, trenger man enten Viasat eller Canal Digital abonnement. En velger selv hvilket ab. man har størst utbytte av. Jeg valgte Viasat. NDF har visstnok en avtale med Canal Digital, denne kjenner jeg ikke så godt til - er ikke medlem av NDF.

PRIS
Prisene på det tekniske utstyret varierer. Jeg betalte kr 1.995 for parabol + Viasat kortet med dekoderboks (med mulighet for å sette inn flere kort). Montering og innstilling av parabol kostet kr 1.500. TV kostet ca kr 16.000. I tillegg kommer månedlige utgifter til Viasat, for meg ca kr 250 pr. måned (full programdekning).

STØTTE TIL TOLKEKANALEN
Fra folketrygden gis det et tilskudd på kr 2.000 til kjøp av TV. Det gis også et engangstilskudd på kr 395 til kjøp av kort (Visat - Canal Digital). Jeg kontaktet HMS og ga de kopi av kvittering for TV og parabol og fikk pengene på konto. I tillegg skal vi huske på at noe av dette også kan trekkes ifra under posten særfradrag i selvangivelsen.

Jeg kan nå "dele" TV-skjermen i to like store bilder, se og "høre" for eksempel nyhetene med tekst (side 777) og samtidig ha tolk. Lærer veldig mye av dette. Mange innslag er dessuten ikke tekstet og da klarer jeg (nesten) å følge med. :-)

En annen fin mulighet er at norske filmer som blir vist for eksempel på TV1000 - kan jeg nå få tekstet svensk. Jeg går inn i menyen og forandrer mitt "språk" til svensk. Da blir norske filmer tekstet med svensk tekst.

Jan
29.01.2002

Les også denne