NDFs besøk på Madagaskar 8.-14. november 2004

Se tekst og bilder fra underskriftsseremonien her!
Hanne og Rune.

Styret i Madagaskar Døveforbund

Kort prosjekt fra 8.-14. november 2004

VIDEO FRA UNDERSKRIFTSSEREMONIEN HER (AVI - Tar LANG TID å åpne første gangen...)
VIDEO FRA UNDERSKRIFTSSEREMONIEN HER (MPG - Tar LANG TID å åpne?)


Madagaskar Døveforbunds styre 2004-2008 - med treet i bakgrunnen som er med i forbundets logo
(Klikk på bildet)

Se intensjonsavtalen (PDF) som skal undertegnes av forbundsleder Rabeson Leon Victor (FMM) og forbundsleder Hanne Kvitvær (NDF) lørdag 13. november 2004

FMMs prioriterte prosjektplaner framover

Forsiden av intensjonsavtalen som undertegnes 13. november.

Hanne med mobiltelefon utenfor FMM-kontoret 11. nov. 2004. Flere bilder fra 11. nov. lenger nede på siden.

Bildet er tatt natt til 8. november 2004. Hanne skriver seg inn på Hotell du Louvre, etter en lang flyreise - fra Gardermoen kl. 06.55, via Paris til Antananarivo kl. 22.45 lokal tid. Til høyre: Mamy som hentet oss på flyplassen.

På formiddagen, 8. november, var vi i BMOI-banken for å opprette bankkonto til det gassiske døveforbundet (FMM). Den blir klar om to dager.

Victor og Lala underskriver dokumenter som forteller at de to sammen kan foreta uttak eller utbetalinger fra kontoen.

Etter besøket i banken.

Tid for anskaffelse av utstyr til FMM. Rune studerer tekniske spesifikasjoner.

Forbundsleder Victor og generalsekretær Dimby ser fornøyd ut. Men det var ikke mulig å betale med visa i butikken. Minibankene gir maks 900.000 MGF pr. uttak, og vi skal betale med 51 millioner MGF. Det ville bli 57 ganger minibankuttak og kr 40 i gebyr pr. uttak, samt timer ved minibanken. Nei, i morgen skal vi snakke med banken og prøve å ordne det på beste måte (sjekk eller noe sånt). Vi håper det går fint. 51 millioner MGF tilsvarer ca kr 35.000

Det var der en del utstyr ble kjøpt (PC, scanner/printer/kopi/fax, osv.)

Sent på ettermiddagen hadde vi møte med FMM-lederen for å avtale arbeidsinstruks for generalsekretæren og assisterende sekretær.

Tirsdag 9. november 2004:

Halv åtte om morgenen var Victor og Rune på Akama for å hente minibussen. (Rune tilbød å være sjåfør da skolens sjåfør var syk og ingen andre kunne ta over.) Det var liv på døveskolen, mange elever strømmet til for å hilse på en hvit mann.

Fra besøket på en møbelbutikk. FMM hadde på forhånd besøkt flere steder og valgte denne butikken til slutt. Her er vi rundt Dimbys nye kontormøbler.

Der i møbelbutikken kunne vi betale med visa. De er ikke vant til å motta betaling på den måten, så vi hjalp dem med å vise hvordan utstyret brukes.

Victor, Rune og litt av Hanne i minibussen.

Tilbake i databutikken der vi plukket ut en del utstyr dagen før. Denne gangen hadde vi med pengene. Og det ble litt av en jobb for denne damen å telle alle sedlene vi fikk ut i banken på formiddagen. 20 minutter tok det henne å telle alt sammen. (Kanskje de vil vurdere å ta i bruk visa i butikken snart?)

Glimt fra en bygate. Vi var der og ventet i nesten en time, mens Victor og tolken var i en butikk for å kjøpe en safe til FMM. Butikkpersonalet strevde med å få safe-koden til å fungere. Vi prøvde til slutt å hjelpe til, men det gikk ikke bra. Safen kunne ikke låses! Nå har butikken en stri jobb med å få det til, så får vi se om FMM kjøper den denne uken eller senere. Den må være OK først, er alle enige om.

Møbelbutikkens personale kjørte møblene til FMM-kontoret. Dimby var med dem i bilen. Og hele 4 av butikkens folk satte igang med å sette møblene sammen på FMM-kontoret! (Slik har vi vel aldri sett hjemme i Norge?)

Hanne forklarer hvordan digital videokamera fungerer.

Hanne tror at FMMs generalsekretær kommer til å trives og at møblene vil gi ham arbeidslyst.

I morgen skal disse kartongene åpnes. Da er elektrikeren ferdig med jobben sin (han holder på fremdeles), og utstyrene skal monteres på plass og taes i bruk.

Her holder FMM-kontoret til, midlertidig. Det er mulig de skal sette opp tekst over inngangen.

Onsdag 10. november 2004:

Også i dag lånte vi minibuss av døveskolen Akama, med Rune som sjåfør igjen.

Victor, Dimby og Hanne diskuterte planene framover. Akama-elevene var mer opptatt av å bli fotografert.

Også i dag var det handlerunde, på formiddagen. Hanne og Rune ble delt i to grupper, for å spare tid. Det ble kjøpt papir, stempel, kalender, flip over, regnemaskin o.a. til FMM-kontoret. Igjen måtte vi til banken for å ta ut mer penger fra visa-kontoen. Svært få butikker gjør det mulig å handle med visa.

Kassereren Lala (i rosa) og tolken Dore. Her var det regnskapsbok de snakket om.

Det finnes også pousse-pousse i hovedstaden, men svært få. Her er det taxi som dominerer bybildet. (I Antsirabe er det pousse-pousse som dominerer, og slo ut taxien.)

Bildet tatt underveis, hus med stillas av tre.

Trafikken var tett iblant.

Gledelig gjensyn med Boja og Daniel, som tidligere gikk på døveskolen Akama. (De to var en måned i Norge i 2001 på speiderleir osv. og bodde også hjemme hos Norunn, Rune, Lena og Marius.)

Bungalow til Hotel le Hintsy. Der skal vi bo fra og med i morgen til og med søndag. Vi var der for å forsikre oss om at alt er i orden og se på lokalene. I morgen kommer 16 personer i FMM-styret fra hele Madagaskar for å ha møte, også med oss. Og lørdag blir det underskriftsseremoni med ca 40 personer til stede. Mange er invitert, også Ingebjørg Finstad. FMM håper at pressen og TV kommer.

Kaktus og blomster ved Hotel le Hintsy.

Torsdag 11. november 2004:

Daniel koblet sammen og installerte programvarer til FMMs PC.

Victor ved skrivebordet til FMMs hørende sekretær. Bordet er laget av døve ved FM3-fabrikken.

Stoler til besøkende på FMM-kontoret, også laget av FM3.

Victor og Hanne diskuterer forbundslederens oppgaver.

Utpå ettermiddagen kom hele FMM-styret til FMM-kontoret. Victor presenterer utstyrene og forklarer hva de brukes til.

FMM-styret "lytter" til Victor.

Fredag 12. november 2004:

FMM-styret på møte.

Hanne forklarer punktene i intensjonsavtalen.

Pause

Andakt på døveskolen Akama. Benja forrettet.

Andakt på Akama.

Theodore med kone og barn.


Det nye forbundsstyret, valgt på landsmøtet i Toamasina 20. august 2004:
Bak fra venstre: Bartho (repr. for Toamasina-regionen), Rabeson Leon Victor (forbundsleder), Ninie (repr. for Mahajanga-regionen) og Rakotovao (repr. for Antananarivo-regionen). Foran fra venstre: Didi (sekretær-medarbeider) Tegn: "frøken", Njaka (repr. for Toliary-regionen), Lala (kasserer), Emma (repr. for Fianarantsoa-regionen) og Fara III (bilagsrevisor) - tegn: "klipp" over pannen. (Foto: RA)
Jules og Doro ble valgt som hørende sekretærer i forbundsstyret.
FMM skal velge generalsekretær og en statsautorisert revisor.